Gable wall conceals double-height atrium in Austin home by Design Hound

Gable wall conceals double-height atrium in Austin home by Design Hound

Austin studio Design Hound has completed a local home with light-toned facades, designed to help to create a “soft transition” into the residence’s bright interior.

The Laurelwood House sits in a residential neighbourhood outside downtown Austin, Texas.

A low-slung garage abuts a gabled, rectangular house, creating a long facade that reduces sight lines into the rear garden.

At the junction between the two components, a double-height atrium occupies a hollowed-out volume in the two-storey home.

Masonry cladding on the garage joins with a stone lattice wall of a similar palette, partially concealing the atrium. Along with slats in the adjacent wood-panelled gate, gaps among the blocks sift light entering into the vestibule.

The entry courtyard features vegetation along the floor and walls, as well as a skylight set into the sloped roof above.

The palette introduced in the atrium continues inside the home, where white walls and ceilings dominate. Stone surfaces across garden-facing walls provides the only contrast to the bright theme.

Apart from a study tucked away in the southwest corner of the floorpan, the layout proceeds northward from the threshold in a progression of spaces.

A broad room to the right of the entryway accommodates a combined kitchen and dining space, followed by a lounge, and a master suite at the north edge of the layout.

Much like the atrium, the architects recessed the east wall of the living room to create a covered volume for a patio. A swimming pool stretches out from the terrace over the remaining width of the property.

At the northwest corner of the plan, a floating staircase dog-steppes up to a pair of bedrooms, a study, and a lounge on the second storey.

Another Austin home by Design Hound has similar features, including a similar bright palette and an intentionally modest facade.

Other residences nearby include a hill-side house with charred-wood siding that creates a “camp-like aesthetic”, and a lake-side cottage situated among cypress trees.